Over Mattermost op Hamnet

Mattermost is moderne chat software voor grote teams die overleggen in meerdere kanalen of chatrooms, of met elkaar. Deze server is ingericht met zendamateurs als doelgroep. Het biedt zendamateurs een omgeving om overal en altijd met elkaar te kunnen chatten, bestanden en informatie met elkaar te delen en te doorzoeken.

Daarnaast beidt de Hobbyscoop Mattermost omgeving onder andere geautomatiseerde DX Cluster informatie voor VHF en hoger, een zeer uitgebreid nieuws kanaal op basis van meerdere nationale en internationale bronnen, discussiegroepen voor QRP, ATV, DX en natuurlijk alle ins en outs over de jaarlijkse ballonvossenjacht.

Al deze informatie is beschikbaar in uw browser, als desktop applicatie en natuurlijk ook als app op uw favoriete smartphone.

Nieuwsgierig?
Meld je aan!


Live achter de schermen

Hieronder zie je hoe deze Mattermost server zich de afgelopen week heeft gedragen. Zie je de grafieken niet? Ga naar www.hamnet.nl, zorg dat je ook op Hamnet bent aangesloten en krijg "backstage" toegang tot live performance rapportage en grafieken.

Zie je geen grafiek? Connect via Hamnet.

Het gemiddeld aantal berichten per minuut, uitgezet over de afgelopen week. Private is het aantal privé berichten tussen mensen, niet via een kanaal. hobbyscoop is het aantal berichten in zowel publieke als privé kanalen bij elkaar opgeteld. Total is het totaal aantal berichten per minuut dat door de server is verwerkt op dat moment.

 

Zie je geen grafiek? Connect via Hamnet.

Het in- en uitgaande netwerkverkeer. Boven de zwarte lijn (+) is het aantal bits per seconde dat door de server wordt verstuurd. Onder de zwarte lijn (-) is het aantal bits dat door de server wordt ontvangen.

 

Zie je geen grafiek? Connect via Hamnet.

Het aantal gebruikers stijgt gestaag. Om een beter overzicht te geven zien we hier een grafiek van het aantal gebruikers in het systeem in de afgelopen 12 maanden. Het blauwe gedeelte onderaan geeft het aantal gebruikers dat geen toegang meer heeft tot het systeem. Dat kunnen gebruikers zijn die bijvoorbeeld zelf hebben aangegeven geen gebruik meer te willen maken van het systeem of gebruikers die zich hebben aangemeld met ongeldige roepletters.

 

Zie je geen grafiek? Connect via Hamnet.

Mattermost wordt redelijk goed bezocht. Gemiddeld zijn er rond de 30 actieve gebruikers per dag, en de groene grafiek onderaan geeft aan hoeveel daarvan actief hebben rondgeklikt in het afgelopen uur. Hieraan kunnen we bijvoorbeeld zien dat de nachtbrakers gebruikers toch wel tot 01:00 s'nachts wakker zijn, en de vroege vogels al om 06:00 even kijken of er wat nieuws te lezen valt.

 

Zie je geen grafiek? Connect via Hamnet.

De Mattermost server beschikt over twee processoren. De maximale schaal van de grafiek is daarom een beetje gek, namelijk 200%. De groene system grafiek is de tijd dat de processor met het operating system bezig is. De blauwe user grafiek zijn taken die als gebruikersproces draaien. Het overgrote deel van de blauwe gebied is Mattermost, er draait namelijk niets anders op deze server.

Helemaal bovenin de grafiek valt op dat alle tijd bij elkaar opgeteld niet precies 200% is. Dat komt omdat deze machine een zogenaamde "virtuele machine" is. Het kan voorkomen dat de onderliggende machine tijd of klokslagen "afsnoept" van de virtuele machine waardoor het lijkt alsof de processor wat klokslagen heeft gemist. Als het witte gedeelte bovenin de grafiek groter wordt, is dat meestal een teken dat de onderliggende server het druk heeft, of dat er prioriteit aan een andere virtuele machine wordt gegeven.

Zie je geen grafiek? Connect via Hamnet.

Waar een desktop soms wel 16GB nodig heeft, is deze server gelukkig met slechts 2 GB geheugen. Het groene apps gedeelte onderaan de grafiek is in gebruik door Mattermost en de database. Het gele slab cache, donker paarse cache en licht paarse buffers gebied is geheugen dat door het operating systeem zo goed mogelijk wordt benut om op die manier de processen snel van data te kunnen voorzien. Het licht groene unused gebied is natuurlijk ongebruikt, en daarboven zien we een heel klein rood streepje met swap, dit is geheugen dat door een proces wel is geclaimd, maar waarvan het operating system heeft besloten dat het zo weinig wordt gebruikt dat het wel even op disk mag staan.

Behalve deze vier interessante grafiekjes wordt er natuurlijk veel meer gemeten. Wil je dat ook zien? Dat kan door een kijkje te nemen op de munin pagina's van deze server. Deze pagina's zijn alleen te benaderen vanaf hamnet.


Over Mattermost | Aanmelden | Gebruikersvoorwaarden | Help | Terug